Sammet

Sammet ger en klassisk lyxig känsla

Ett av de mest legendariska tygsorterna är sammet. Ett material som har blivit så mytomspunnet och följt med människorna genom tid och rum. Det ger en speciell och unik känsla. Det sätter sin prägel på omgivningen och ger sin ägare känslan av att vara speciell.

Metoden att väva sammet är minst 800 år gammal. I de italienska stadsstaterna under tidig renässans tillverkades det för de rika hoven i Venedig och Florens. Med tiden har sammeten följt med och i dag kan det vara var mans egendom.

Med sammet i hemmet så kan du med ganska enkla medel skapa en slottsliknande känsla och atmosfär. Genom att klä möblerna i detta så lyfter du rummet och hela hemmet till en ny nivå. Men det kräver en del förkunskap att inreda och arbeta med materialet.

Varför tveka?

För den saken skull ska du inte vara rädd att börja använda det. Läs på först och bilda dig en uppfattning om hur du kan använda detta tyg i ditt liv. Du kan också använda sammet i gardiner och draperier.

Tänk dig att skapa en himmelssäng till dig eller dina barn av detta silkeslena material. Det kommer att ge en trolsk känsla när ni går och lägger er. Det blir som att stiga in i en saga varje kväll. Sammeten har många olika användningsområden.

Gör en research först

En bra idé är att titta i böcker eller filmer om hur överklasshemmen inreddes under den italienska renässansen eller holländska barocken. Kombinera det med sagornas värld och din egen fantasi och kreativitet, då är det möjligt att skapa ett personlig hem där sammeten formar en känsla av tidlös elegans och sagomystik.

Det finns olika i olika former. Silkessammet är den äldsta och dyrbaraste formen av sammet. Den är tidlöst luxuös, men inte nödvändig för att du ska kunna skapa dig en sammetsvärld i ditt hem. Även med bomullssammet och syntetisk sammet så får du till ett lägre pris samma känsla och estetik.


Sammet